Auttaako sähkötupakka oikeasti tupakoinnin lopettamisessa?

elokuu 13th, 2015, by Paulsaar

Tupakoinnin lopettaminen sähkötupakalla

Sähkötupakka on tarjonnut monille keinon päästä eroon tavallisesta tupakasta, vaikka muut keinot eivät välttämättä olisi toimineet. Sen käyttäminen muistuttaa kaikista eniten tavallista tupakointia, jonka vuoksi se pystyy tuomaan käyttäjälleen monessa mielessä enemmän kuin yksikään toinen keino. Vaikka sähkötupakka onkin monien mielestä paras tapa päästä eroon tupakasta, vaati se muutakin kuin pelkästään sähkötupakan käyttöönoton. 

Sähkötupakka on uskoaksemme paras apu tupakoinnin lopettamiseen, mutta..

Kun tavallinen tupakoitsija aloittaa käyttämään tupakoinnin lopettamisen takia erilaisia nikotiinivalmisteita (purukumit, inhalaattorit, laastarit, jne.), hän on usein tehnyt itse päätöksen, että nyt loppuu tupakointi. Hyvin harva kävelee suoraan kaupan kassalle ja ostaa ilman aikaisempaa mietintää nikotiinivalmisteita. Päätös tupakoinnin lopettamisesta on siis syntynyt pikkuhiljaa omassa päässä, jonka jälkeen vasta aloitetaan prosessi tupakoinnin lopettamiseksi. Eli ensin on tehty päätös lopettaa tupakointi, jonka jälkeen on tehty ostopäätös nikotiinivalmisteista. 

Sähkötupakan kanssa asiat eivät kuitenkaan mene yleensä samalla tavalla ja tässä kohtaa asiat saattavat mennä pieleen. Tuttavapiiristä joku suosittelee ja kertoo kuinka sähkötupakka on parasta mitä hän on kokeillut, sekä hänen mielestään sillä pääsee takuulla eroon tupakoinnista. Tämän jälkeen tupakoitsija vakuuttuu sähkötupakan ylivoimaisuudesta. Tuttavan sanaan luotetaan enemmän kuin yhteenkään mainokseen tai yrityksen lupaukseen -> siis ostoksille verkkokauppaan ja tilataan ensimmäisen sähkötupakka. Sähkötupakkaa odotellaan innolla, koska sillä pääsee tuttavan mukaan varmasti eroon tupakasta. Jotain kuitenkin on unohtunut matkalla, nimittäin selkeä päätös tupakoinnin lopettamisesta. Ostopäätös sähkötupakasta on tehty, mutta päätös tupakoinnin lopettamisesta on tehtävä myös oman pään sisällä, ennen kuin tupakasta pääsee oikeasti eroon.

Huolimatta siitä, että sähkötupakka ostetaan hyvin erilaisin perustein ja tupakoinnin lopettamiseen ei olla valmistauduttu tarpeeksi hyvin, niin moni on päässyt tupakasta eroon sähkötupakalla. Kuitenkin maalaisjärjellä ajateltuna, tuo luku voisi olla paljon suurempi, mikäli päätös tupakoinnin lopettamisesta tehtäisiin jo ennen kuin sähkötupakka ostetaan. 

Ohjeita tupakoinnin lopettamiseen sähkötupakalla

  1. Tee päätös, että lopetat tupakoinnin.
  2. Mieti miksi haluat lopettaa tupakoinnin = motiivi.
  3. Kerro päätöksestäsi muille, näin saat tukea muilta ja lisäksi päätöksesi vahvistuu omassa mielessäsi kun kerrot sen myös muille.
  4. Valitse itsellesi sellainen sähkötupakka, jonka uskot sopivan itsellesi parhaiten.
  5. Valitse eri nesteitä ja eri pitoisuuksia itsellesi. Tupakan lopettaminen ei saa tyssätä siihen, ettet pitänyt juuri siitä nesteestä jota ensimmäisenä tilasit.
  6. Selvitä kuinka paljon nesteitä tarvitset ja tilaa hiukan varastoon. Nesteet kun loppuvat, niin tällöin marssitaan kauppaan ostamaan norttia.
  7. Osta myös tarvittavia vaihto-osia alkuun (sähkötupakan vastukset).

Sähkötupakka ei ole tupakka

Vaikka sähkötupakka onkin suosittu menetelmä tupakoinnin lopettamiseen juuri sen vuoksi, että se muistuttaa eniten tupakkaa, niin ei se tee siitä tupakkaa. Sähkötupakka ei tuota kaikkia samoja aineita mitä tavallinen tupakointi tuottaa, onneksi. Tupakan ainoa riippuvuutta aiheuttava aine ei ole pelkästään nikotiini, kuten yleensä ajatellaan. Tupakassa on myös monia muita ainesosia, joista esimerkiksi sokeri aiheuttaa riippuvuutta. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miksi tupakanhimon vastustaminen on parin drinkin jälkeen erityisen vaikeaa? Sokerin palamisprosessissa muodostuu voimakasta riippuvuutta aiheuttavaa ainetta nimeltä asetaldehydi. Sokerin tavoin kun alkoholi palaa, muodostuu asetaldehydiä. Kun asetaldehyditasosi nousee ja pian laskee, kehosi himoitsee uutta annosta lähteestä välittämättä. Aivot saavat asetaldehydiä yhtä lailla savukkeesta kuin alkoholista.

Sähkötupakka siis ei ole sama asia kuin tupakka, vaikkakin se on lähempänä sitä kuin yksikään nikotiinikorvaushoito. Se ei sisällä samoja tuhansia haitallisia kemikaaleja mitä tupakka sisältää. Sähkötupakka ei tunnu koskaan ihan täysin samalta, kuin perinteinen tupakointi.

Onnea ja menestystä tupakoinnin lopettamiseen, valmistaudu siihen kunnolla!

Kerro meille alhaalla kommenttiosiossa, miten sinä päätit siirtyä sähkötupakkaan, onnistuitko lopettamaan tupakoinnin ja oliko se vaikeaa.

Paulsaar

PaulSaar on kansainvälisesti toimiva suomalaislähtöinen yritys, joka erikoistuu tarjoamaan asiakkailleen huippulaatuisia sähkötupakoita, sähkötupakkanesteitä ja erilaisia sähkötupakointitarvikkeita.

Kommentit

Kommentit